• Gratis forsendelse til Danmark fra 750.00 DKK
  • Sikkert køb takket være SSL-kryptering
  • Diskret forsendelse
Indholdsstoffer fra Aurador i videnskaben
Kvinder bliver glade af mandesved

07.02.2007 - Biologi

Forskere finder menneskeligt Feromon

Kalifornske forskere har identificeret et menneskeligt Feromon Når kvinder lugter et bestemt testosteron-nedbrydningsprodukt ved navn Androstadienon, forbedres deres sindstilstand, og de reagerer med at blive let opstemte.  Dette afspejler sig også i deres hormoner, opdagede forskerne. De bekræfter dermed formodningen om, at det androstadienon, der udskilles i mandesved, virker som et såkaldt Feromon.  Feromoner er duftstoffer, med hvilke levende væsener kommunikerer med hinanden på biokemisk vis.  Indtil nu var det omstridt, om mennesker overhovedet reagerede på Feromoner.

Claire Wyart og hendes kolleger lod 21 unge, kvindelige forsøgspersoner snuse til en ringe mængde Androstadienon eller til en tilsvarende lugtende kontrolsubstans.  Forskerne opdagede derved kropsfunktioner som åndedræt, blodtryk og hjertefrekvens, stillede spørgsmål til forsøgspersonerne om sindstilstand og bestemte koncentrationen af ​​cortisol, et klassisk stress hormon, i deres spyt.  Når forsøgspersonerne lugtede Androstadienon, forhøjedes sindstilstanden og deres kropslige opstemthed, hvilket også kunne måles på den forhøjede Cortisol-Koncentration i spyttet.

Om Androstadienon har direkte indflydelse på Cortisol-Produktionen og den forhøjede opstemthed er en følge af den forhøjede Cortisol-Koncentration, eller om Androstadienon omvendt har indflydelse på sindstilstanden, og dette fører til forhøjede Cortisol-værdier, kan forskerne endnu ikke sige noget om. Ligesådan gør de opmærksom på at sved er en kompleks blanding, og at Androstadienon ikke nødvendigvis er den eneste Feromon deri.

Det har længe været kendt at dyr kommunikerer igennem duftstoffer. Det såkaldte Feromoner tjener dem som seksuallokkemiddel, som territorieafmærkning, til alarmering eller til markering.  Ligesådan gav det allerede henvisninger til at også mennesker reagerer på duftstoffer - nemlig sådan nogle, der findes i sveden på det foretrukne køn. Det blev dog aldrig klarlagt, hvilken svedbestanddel der har sådanne heromonkvaliteter. Wyart og deres kollegaer kunne nu entydigt vise, at Androstadienon virker som Feromon på mennesker: Alene dens lugt har en målbar indflydelse på den menneskelige kropsfunktion.


Claire Wyart (University of California, Berkeley) et al.: Journal of Neuroscience, Bd. 27, S. 1261

ddp/wissenschaft.de – Fabio Bergamin

 

Fortsæt